Sarpsborg by

Sarpsborg er Norges 3. eldste, og hadde i 2016 1000 års jubileum. Byen ble grunnlagt av Olav den Hellige i 1016. Byen ble med dette også Norges hovedstad. Byen ble grunnlagt med navnet Borg. Sarpsborg kom i bruk rundt 200 år senere.

Olav den Hellige kom med sine langskip opp Glomma da han ble hindret av Sarpsfossen som i dag på folkemunne kalles ‘’Særpefossen’’. Han imagesIMFH484Qgikk i land med sine skip og bygde sin borg. Som forsvar fra fiender ble også en stor voll bygd opp rundt hele borgen og området rundt.

I sin kamp for å kristne Norge døde Olav den Hellige i slaget på Stiklestad. Olav by mistet med dette sin trone som Norges hovedstad.

Om lag 300 år senere fikk fossen igjen en stor betydelse i byens utvikling da møllevirksomhet fikk sin plass. Dette ble den tidlige start på fossens viktige kilde for kraft.

Sarpsborg brant ned til grunnen da svenskene satte fyr på byen i 1567 under den nordiske 7årskrigen. Danske Fredrik II av Danmark-Norge Sarpsborg sentrumbesluttet å bygge en ny by lenger ned i elveutløpet av Glomma. Denne kongen er nevnt i historie bøkene som alkoholisert og uegnet leder. Noe han beviste da han bygde opp denne byen som han oppkalte etter seg selv. For de som bor på den riktige siden av elva har kalt denne byen for ‘’den andre byen’’ i nyere tid.
De som ble igjen av menn i Olavs by, bygde stolt opp sin by igjen.

I 1702 rammet enda en tragedie byen ved fossen, da et stort leiras tok med seg store deler av den av den gamle bydelen. Kun levninger av vollen, st. Nicholas kirken og deler av tettstedet Gleng stod igjen.

Fra nærmest ingenting har Sarpsborg igjen vokst seg opp ved stor hjelp av industrien ved fossen. Med Hafslund og Borregaard på hver sin side som noen av de største aktørene i Norge.

Sarpsborg er i dag Norges 10. største by og har ca. 53 000 innbyggere