Sarpsborg 08

Sarpsborg 08 er en samarbeidsklubb for Sarpsborg-distriktet. Klubben har på kort tid opparbeidet seg fine merietter, etter at de før 2008-sesongen overtok FK Sparta Sarpsborgs plass i 1. divisjon.

Sarpsborg er kjent for å være en stolt fotball- og idrettsby. Tilbake i 1903 ble Sarpsborg FK stiftet. Sammen med IL Sparta, har disse to klubbene, som sammen med de 14 andre samarbeidsklubbene utgjør Sarpsborg 08 i dag, sørget for å bringe syv norgesmesterskapspokaler hjem til Sarpsborg. Senest i 1952, da Sparta slo Solberg 3-2 foran 30.639 tilskuere på Ullevaal stadion.

LES OGSÅ: Syv cupgull å se tilbake til SE VIDEO: – Den mest nervepirrende finalen noensinne

Fra 1974 til 2010 hadde ikke Sarpsborg et lag å vise til på øverste nivå i Norge. Fra 1999 og fram til Sarpsborg 08 ble stiftet i januar, 2008, har det vært jobbet hardt og lenge for å få til et samarbeid i fotballbyen. Sarpsborg Fotball, FF Sarpsborg og Borg Fotball var tidlig noen av satsingsklubbene. Du kan lese mer om de tidligere samarbeidsårene her.

Det var først høsten 2007 det endelig lykkes å få til det som skulle bli starten et suksessrikt samarbeid. FK Sparta Sarpsborgs plass på nivå to tas over av SFK Sparta, som etter et par navneskifter blir til Sarpsborg 08, byens nye satsingslag, bært opp av de tidligere storhetene IL Sparta og Sarpsborg FK.

I 2008 ender laget på 10. plass i 1. divisjon. Påfølgende sesong trekker Conny Karlsson seg som hovedtrener for bylaget, og Roar Johansen overtar roret. Etter en fantastisk høstesong, spiller laget seg til kvalifiseringsspill. To scoringer av Martin Wiig i det som har blitt omtalt som tidenes kvalifiseringsoppgjør i norsk fotball, sender Fredrikstad FK ned i 1. divisjon. Sarpsborg 08 møter så Kongsvinger i en kvalifiseringsfinale, men taper her 4-5 sammenlagt over to kamper. 6. november 2009 har blitt datoen alle sarpinger i dag ser på som den største i nyere historie. Det var dagen Sarpsborg 08 tok det virkelige steget og slo FFK.

I 2010 rykker Sarpsborg 08 opp fra 1. divisjon. Laget ender på 2. plass bak Sogndal, og etter 4-0-seieren over Alta på Sarpsborg stadion den 7. november 2010, feires opprykket. Byen får for første gang siden 1974 et lag i den øverste divisjonen.

Før 2010-sesongen stables også et eget kvinnelag på beina. Laget overtar Hafslunds plass i 2. divisjon, og rykker umiddelbart opp.  2011 bli en flott sesong hvor damene henger med i toppen av serien. Det blir ikke opprykk, men damelaget ses nå på som Østfolds satsningslag hva kvinnefotball angår. Laget har på sikt et mål om å spille toppseriefotball, og har ne rekke spillere på aldersbestemte landslag. I NM for J19-lag spiller de blå seg helt fram til finalen, men taper denne hjemme mot Klepp foran over 1000 tilskuere i en vanvittig kamp.

Oppholdet i eliteserien blir av det kortvarige slaget. Sarpsborg 08s herrelag rykker ned i 2011, men har sjarmert et helt fotball-Norge. Laget hadde før 2012-sesongen et uttalt mål om å rykke opp til Tippeligaen på første forsøk. Det klarte laget med bravur. 4. november falt avgjørelsen på Sarpsborg stadion, da seriens toppscorer, Martin Wiig, stanget inn 3-2-målet med få minutter igjen å spille. Kampen vil bli husket som en nervepirrende kamp, hvor Hødds 1-0-scoring mot Sandefjord over høytaleranlegget virkelig satte Sarpsborg stadion og Sarpsborg 08 i fyr og flamme. Sarpsborg 08 lå under 2-1, men snudde kampen i sluttminuttene etter et suverent innhopp av Claes Jørgensen. Dansken noterte seg for to målgivende pasninger.

I den siste seriekampen i 2012 scoret Martin Wiig to mål i 3-1-seieren over Kongsvinger. Wiig ble seriens toppscorer med 20 mål, samtidig som Sarpsborg 08 befestet posisjonen som seriens beste bortelag med 11-1-3 på fremmed gress.

I november, 2012, får Sarpsborg 08 nye trenere. Brian Deane overtar ansvaret som hovedtrener. Mannen som scoret det første målet i Premier League, tar med seg Ian Burchnall som toppspillerutvikler. Sammen med Joakim Klæboe utgjør de tre Sarpsborg 08s trenerteam fra sesongen 2013.

Sarpsborg 08 har i dag følgende lag: Sarpsborg 08 herrer: Eliteserien Sarpsborg 08 kvinner: 1. divisjon Sarpsborg 08 herrer II: 3. divisjon Sarpsborg 08 herrer jr.: G19 Interkrets Sarpsborg 08 kvinner jr.: J19 Interkrets